Skip to content

Vägledning för bladkonstruktion

Industriklingor är verktyg som används inom en rad olika branscher, t.ex. fordons-, flyg- och byggindustrin. Bauccor kan och kommer att hjälpa dig genom hela designprocessen från forskning och konceptuell design till design och val av material och finish som du behöver för din specifika applikation. Tveka inte att kontakta oss i något skede av designprocessen.

1. Forskning och konceptuell design

När man utformar ett industriblad är det första steget att undersöka och konceptualisera designen. Detta steg är viktigt eftersom det ger dig möjlighet att fastställa de specifika kraven för ditt blad, liksom den övergripande designen.

Forskningsfasen bör omfatta en studie av den specifika bransch eller tillämpning där bladet kommer att användas. Denna studie hjälper dig att förstå de unika egenskaperna hos bladet och ger dig insikt i konkurrensen, och du bör kunna utveckla en konceptuell design för ditt blad.

2. Definiera bladets geometri:

Forskningsfasen bör ge dig en uppfattning om de viktigaste kraven i skärprocessen och vilken typ av blad som krävs. Därefter kan du börja definiera de egenskaper hos klingan som uppfyller de specifika skärkraven, vilka är:

A. Typ av blad:
Bestäm vilken typ av blad som krävs baserat på kapningsapplikationen, t.ex. raka, cirkulära, böjda eller specialformade blad.

B. Bladets dimensioner:
Definiera de mått som krävs för klingan, inklusive längd, bredd och tjocklek, för att säkerställa korrekt passform och kompatibilitet med din skärmaskin eller process.

C. Konfiguration av bladets egg:
Ange eggens geometri, t.ex. rak, räfflad, skålad, sågad, tandad eller slät, baserat på önskad skärprestanda och det material som ska skäras.

D. Montering av klinga:
Definiera hur klingan ska monteras, t.ex. klämning, bultning eller specifik monteringsmekanism, baserat på din skärmaskin eller process.

E. Bladmaterial:
Välj lämpligt material för bladet baserat på det material som ska skäras, hårdhet, slitstyrka och miljö. Vi erbjuder flera olika material, t.ex.

F. Fasens hårdhet:
Bestäm önskad hårdhetsnivå för klingan för att säkerställa att den klarar skärkrafterna och bibehåller sin skärpa över tid.

G. Bladets beläggning och ytbehandling:
Överväg att applicera beläggningar eller ytbehandlingar för att förbättra klingans prestanda, minska friktionen, öka hårdheten och förbättra korrosionsbeständigheten.

H.Bladetsstabilitet och styvhet:
Se till att bladets konstruktion ger tillräcklig stabilitet och styvhet för att minimera vibrationer, nedböjning och distorsion under skärprocessen.

FÅ EN OFFERT

Typ av blad:

På Baucor erbjuder vi fyra typer av klingor:

Rak
Ripskärningar
Korsningar
Mitter nedskärningar
Avfasning
Spelautomater
Cirkulär
Ripskärningar
Korsningar
Mitter nedskärningar
Avfasning
Spelautomater
Böjd
Ripskärningar
Korsningar
Mitter nedskärningar
Avfasning
Spelautomater
Anpassad
Ripskärningar
Korsningar
Mitter nedskärningar
Avfasning
Spelautomater

Rak
Fördelar

- Högeffektiv för kontinuerliga snitt

- Effektiv och snabb kapning

Användningsområden

- Träbearbetning
- Metallbearbetning
- Livsmedelsindustri
- Förpackning

Cirkulär
Fördelar

- Lämplig för ett brett spektrum av tillämpningar

- Ger rena och exakta snitt

- Minimalt spill av material

Användningsområden

- Metallbearbetning
- Papper och tryck
- Förpackning
- Plastskärning

Böjd
Fördelar

- Idealisk för kurvade snitt och intrikata snitt

- Jämna och exakta snitt

Användningsområden

- Läder- och textilindustrier

Anpassad
Fördelar

- Optimerad för specifika skärtillämpningar

- Klarar krävande förhållanden

Användningsområden

- Medicin
- Flyg
- Fordon

Nedan visas några exempel på industriblad:

Konfiguration av bladets egg:
Den viktigaste delen av klingan är skäreggen. För detta erbjuder vi olika konfigurationer, inklusive enkla och komplexa former.

Rak
Såg
Skulpterad
Serrated
Smidig
Tandade blad
Cirkulär
Såg
Skulpterad
Serrated
Smidig
Tandade blad
Böjd
Såg
Skulpterad
Serrated
Smidig
Tandade blad
Anpassad
Såg
Skulpterad
Serrated
Smidig
Tandade blad

FÅ EN OFFERT

Montering av klinga:

När du har valt bladets form kan du definiera hur det ska monteras på din maskin.

Våra raka klingor kan monteras på maskiner med hjälp av passytor.

Två hål

Två spelautomater

Passande yta och ett hål

Beroende på skärkraften kan klingan behöva fler hål för att överföra kraften från cylindern. Hålen kan vara genomgående, försänkta eller försänkta.

Inga hål

Våra cirkulära klingor har ett centrumhål för att rikta in klingan mot den roterande axeln och en kilspår eller ett hål för att överföra det roterande vridmomentet till skivan. Beroende på skärkraften kan klingan behöva fler hål för att överföra kraften från motorn. Hålen kan vara genomgående, försänkta eller försänkta.

Därefter hålls klingan på plats av ett klämsystem, t.ex. en mutter.

Bladets material:

Nästa steg är att bestämma bladets material, varje applikation kräver ett specifikt material och/eller ytbehandling. Valet beror på:

  • Avsedd användning
  • Miljö vid skärning
  • Önskade egenskaper som hårdhet och korrosionsbeständighet

De material du väljer måste uppfylla de krav som ställs på klingan och vara lämpliga för tillverkningsprocessen. Utvärdera olika material som hårdmetall, snabbstål (HSS), rostfritt stål och verktygsstål.

Bladbeläggningar och ytbehandlingar:

Bladspetsarna kan också beläggas med olika material för att förbättra motståndet mot slitage eller korrosion. Vi erbjuder olika beläggningar och ytbehandlingar som volfram, krom eller diamantbeläggningar.

3. Validera konstruktionen:

Innan du går vidare med produktionen är det viktigt att validera designen genom numeriska analysmetoder som finita elementanalyser (FEA) eller prototypframtagning. Du kan använda snabba prototypmetoder som 3D-utskrift för att få en praktisk utvärdering av designens funktionalitet, ergonomi och passform i den maskin där den ska användas. Vid behov kan du upprepa designen baserat på feedback från analysen eller prototypen.

Slutsats

Att designa ett industriblad är en komplicerad process som kräver en djup förståelse för bladets krav, användning av avancerade designverktyg och uppmärksamhet på detaljer. Genom att följa stegen ovan kan konstruktörer skapa en design av ett industriblad som optimerar funktionalitet och prestanda.